Головна » 2024 » Квітень » 10 » Початок будови оранжереї
Початок будови оранжереї
12:43

Ми звикли, що меморіальний сад музею зачаровує нас своєю пишною красою, буянням квітів, дерев і кущів, яких тут вирощують більше 200 видів. Але так було не завжди.

Варто згадати, з чого починалось упорядкування садочку, і як була побудована теплиця ще в далекому 1936 році. Згадки про побудову теплиці (задумувалась, як оранжерея), ми знаходимо у книзі «Літературно-меморіальний музей М.М. Коцюбинського: Короткий провідник» видану у далекому 1948 році: «… побудовано оранжерею для переховування рослин та акліматизації рідких південних квітів, які Коцюбинський бачив у Криму, за кордоном, на Капрі». Хома Михайлович розумів, що квіти є яскравою ілюстрацією середовища, де жив і творив Михайло Михайлович, що саме оточувало письменника і чим він надихався.

Коли у кошторисі на фінансування музею на 1941 рік не були передбачені кошти для утримання теплиці, Хома Михайлович звернувся за допомогою до Інституту Літератури Всесоюзної Академії Наук, який високо оцінив роботу музею, а саме роботу по відновленню саду. Ми читаємо у листі від 03 листопада 1940 року №780: «Робота по квітнику, оранжереї є необхідною і важливою ланкою у справі відновлення і утримання музеїв-садиб, до яких відноситься і будинок-музей Коцюбинського. Тому плідну роботу музею по саду , який оточує будинок-музей, по відновленню в ньому рослин, які любив і про які писав Коцюбинський,- варто віднести до без сумнівних його досягнень. Цю роботу не можна розглядати як забаганку чи фантазію окремих організаторів музею, як роботу, що не має нічого спільного з будинком-музеєм». Фінансування вдалося відстояти.

Під час Другої світової війни окрім будинку, адміністративних будівель постраждала і теплиця. Коли Хома Михайлович повертався з евакуації, з Уфи, знаючи, що тут у Чернігові його чекає напівзруйнована садиба, він віз із собою будівельні матеріали. Будинок швидко відновили. Дах був накритий один із перших у Чернігові. Також була відновлена напівзруйнована теплиця.

 Вдруге довелось відновлювати музей, який постраждав внаслідок бойових дій російських військ у лютому-квітні 2022 року. Постраждав не тільки меморіальний будинок Коцюбинського, адміністративна споруда, сарай. Була зруйнована частина огорожі, вибиті шиби, поламані рами теплиці. Але завдяки небайдужості працівників музею, вдалося все швидко залагодити.

В теплиці літо увесь рік. Там зимують південні квіти: бегонія, бругмансія, інжир. І серед них красуня – агава, яку з хвилюванням описав Михайло Михайлович. Агава у перекладі з грецької - шляхетна, чудова, видна. Недарма її так назвали на честь доньки одного з міфічних царів.

 Працівниці дбайливо доглядають дорослі рослини і вирощують розсаду безліч квітів, щоб ми могли насолоджуватись красою садка з ранньої весни до пізньої осені.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 46 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість